torek, 4. marec 2014

Prehrana za dobro počutje / zdravje - 2. del

Nekaj je pomembno: ni se vam treba roditi v kateri od teh kultur, da bi uživali koristi njihove kuhinje. Kdorkoli, kjerkoli in kadarkoli lahko uživa hrano za zdravje in dolgo življenje. Če si res želite, lahko začnete od tega trenutka dalje, že s svojim naslednjim obrokom ali prigrizkom. Koristi so lahko takojšnje. Počutili se boste živahnejše, imeli boste boljšo prebavo in celo spali boste bolje že po dveh do štirih tednih. Neverjetno, kako hitro lahko začnete čutiti razliko! Vendar je to šele začetek koristi, saj boste imeli manj prehladov, ker se bo izboljšal vaš imunski sistem. Vaše telo bo tako naravno prišlo do ustrezne teže in naredili boste pomembne korake za preprečevanje bolezni, ki pestijo naša poznejša leta. Štirje od desetih vodilnih vzrokov smrti v Ameriki – bolezni srca, možganska kap, sladkorna bolezen in rak – imajo pomembno prehransko komponento. Kaj jemo – in kako jemo – pomembno odloča o našem zdravju. Toda, če boste sto zdravnikov vprašali o posebnostih zdrave prehrane, boste dobili tudi sto različnih odgovorov. Zato so nutricionisti, po pregledu prehrane najbolj zdravih ljudstev na svetu, primerjanju z najboljšimi znanstvenimi raziskavami in poglobljenih pogovorih s številnimi vodilnimi strokovnjaki za prehrano in zdravje, sestavili 7 zlatih izbir za prehranjevanje za energijo, preprečevanje bolezni in dolgo življenje. Poimenovali so jih izbire in ne smernice, zakoni ali pravila, ker se morate vi sami odločiti ali so dobre za vas ali ne. Le če se iskreno v srcu odločite, da so te izbire vredne truda, boste tudi ukrepali. V nadaljevanju sledijo jedrnati opisi teh izbir in podrobnejša pojasnila, kako z lahkoto dosežete vsako izmed njih.
Zavedati se moramo tudi resničnosti sodobne prehrane, kot so veliki obroki mesa, gore žit brez ključnih hranilnih snovi in predelana hrana, zapolnjena z umetnimi sladili, okusi, barvami in konzervansi. Ne le, da nam sodobna prehrana da veliko tega, česar ne potrebujemo, ob njej v resnici stradamo tega, kar potrebujemo.
Med mnogimi klasičnimi znamenji staranja – vključno z utrujenostjo, bolečinami, težavami s spominom, zmedenim razmišljanjem, težavami z ravnotežjem in drugim – so morda v resnici simptomi neprepoznanega, vendar zlahka popravljivega pomanjkanja hranil, pravi dr. Jeffery Blumberg iz Raziskovalnega središča za prehrano. Jean Meyer pri ameriškem kmetijskem ministrstvu na Univerzi Toofts v Bostonu pravi, da samo zato, ker se počutite, kot da se starate, še ne pomeni, da je to zato, ker se v resnici starate. Gre bolj za to, kaj jeste.
Kaj mislim s pomanjkanjem hranilnih snovi? Pomislite na B12, vitamin, bistven za ohranjanje zdravih živcev in rdečih krvničk. Ko se staramo, želodec ustvarja manj solne kisline, zato telo vsrka manj vitamina B12 iz hrane. Če uživate zdravilo za zmanjševanje kisline proti želodčnim razjedam, lahko to absorpcijo še nadalje zmanjšate. Rezultat: četrtini Američanov, starih nad 50 let, primanjkuje vitamina B12. V starosti 75 let se ta številka zviša na 40%. Večina tega ne ve, toda kar doživljajo, so moteča znamenja pomanjkanja vitamina B12, kot so motnje spomina, utrujenost, boleči sklepi in ščemenje v dlaneh in stopalih. Zdrava hrana je velik del odgovora. Vendar so to tudi multivitamini, kajti obliko vitamina B12 v vitaminskih dodatkih oziroma prehranskih dopolnilih telo laže absorbira kot obliko vitamina iz hrane.
Potem je tu še vitamin D. V 70-ih letih starosti koža sintetizira 60% manj vitamina D kot ga je, ko ste bili otrok, je ugotovila raziskava harvardske Medicinske fakultete. Če ostajamo v zaprtih prostorih ali uporabljamo zaščitna sredstva, se zmanjša še bolj. Zato ni čudno, da je pri približno četrtini ljudi, starejših od 60 let, raven vitamina D nizka. Posledično so lahko bolj ogroženi zaradi krhkih kosti, mišične šibkosti in zelo različnih oblik raka. Spet pa tu pride na pomoč zdrava hrana, v obliki mleka z malo maščobami, morske hrane in zelenjave. Toda tudi multivitaminski pripravki so odlična zavarovalna polica.

Ni komentarjev:

Objavite komentar