ponedeljek, 18. junij 2012

Pravi ženšen - PANAX GINSENG



Ginseng je ena najbolj znanih kitajskih rastlin. Botanično ime Panax ginseng pove, kako zelo je korenina ginsenga cenjena v svoji domovini: »pan« pomeni grško »vse«, »axos« je grško »zdravilo«, »ginseng« pa pomeni kitajsko »človeška korenina«. Ženšen je na daljnem vzhodu prvorazredno ljudsko zdravilo s čudodelnimi lastnostmi. Tamkajšni narodi so mu nadeli različna imena: Božanska zel; sol zemlje, duša amši, pancuj...

Pravi ginseng je doma na Kitajskem in v Severni Koreji. Gojenje ginsenga je težavno in terja veliko časa, zato je na svetovnem trgu to zelo dragocena rastlina. Ginseng ima korenino, ki je po obliki podobna človeškemu telesu. Iz nje zraste do 60 cm visoko steblo, ki ima na dolgih pecljih dlanasto deljene liste, neopazne cvetove in svetlo rdeče jagode. Zdravilna moč je v korenini, stari vsaj 6 let. Steblo, listi, cvetovi in jagode nimajo zdravilnega učinka.

Korenina pravega ginsenga se v kitajski tradicionalni medicini uporablja že več kot 5000 let, pri hujših obolenjih kot sredstvo za oživljanje, pri različnih manj nevarnih boleznih za izboljšanje apetita, proti bruhanju, potrtosti, za okrepitev spolne moči, proti pikom insektov in za splošno krepitev telesa. Korejci uporabljajo korenino ginsenga tudi kot začimbo v piščančji juhi.

Stari Kitajski zdravniki so dokazali, da je ženšen res velika skrivnost čudodelnega delovanja, ki so jo že v davnini našli kitajski vrači. Rastlina pri človeku vzpodbudi moč, mladostno svežino, pomlajen videz kože, dvigne delovno sposobnost in vzdržljivost.

Legenda pripoveduje, da je veliko zdravilno moč ženšena iznašel starodavni zdravnik Lao- Tzi. Znani tadžiskanski učenjak Aviceno je v svoji knjigi Zakoni znanosti zdravljenja opisuje kot rastlino – kot čudodelno rastlino za vse bolezni. V Evropo so to dragocenost prinesli nizozemski trgovci iz Japonske v 17 stoletju.

Učinkovitost korenine ginsenga je znanstveno potrdila tudi zahodna medicina. Znane so aktivne učinkovine ginsenga (ginsenozidi ali panaksozidi), ki pomagajo telesu, da se lažje prilagodi na dejavnike, ki sprožijo stres (adaptogeno delovanje). Novejše raziskave so potrdile, da ginseng izboljša presnovo in prenos kisika v tkiva in tako pripomore k večji psihični zmogljivosti za premagovanje stresa, večji umski storilnosti (izboljša spomin in sposobnost učenja), večji telesni vzdržljivosti in življenjski moči. Dolgotrajno jemanje ginsenga izboljša razpoloženje, splošno počutje in vitalnost ter kakovost življenja.

Korenina ginsenga spodbuja tudi imunski sistem in poveča odpornost telesa proti okužbam. Pomaga pri težavah s spolnostjo. Raziskave so potrdile, da ginseng poveča spolno moč pri moških, saj poveča koncentracijo moškega spolnega hormona testosterona ter tvorbo in gibljivost semenčic v testisih. Korenina ginsenga se danes uporablja v obliki izvlečka, praška, čaja, tablet in kapsul. Pogosto jo najdemo v pripravkih skupaj z vitamini in minerali.


Ni komentarjev:

Objavite komentar